logo
...založeno 1992

Senát schválil zákon, který má pomoci sousedům neplatičů

Velké problémy měla až donedávna společenství vlastníků jednotek, v nichž někteří majitelé bytů nepřispívali do fondu oprav či na energie.

S tím by mohl být konec. Senát schválil přednostní právo na částečné uhrazení pohledávek na správu domů po neplatičích. Nyní by se jí měla zabývat Sněmovna. Senát doporučil schválit novelu v prvním čtení kvůli konci volebního období.

Jak Novinky před časem informovaly, šestnáct společenství vlastníků bytů v Jirkově na Chomutovsku se dostalo na pokraj krachu, protože majitelé či nájemníci bytů neplatili do společného fondu oprav nebo za služby.

Sousedi dlužníků se tak sami dostávali do velkých finančních problémů a hrozila jim exekuce. Poměrně nespravedlivou situaci se rozhodl vyřešit Senát.

Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL a SZ) ve čtvrtek v Senátu navrhla změnu, aby pohledávky související se správou domu byly uspokojovány přednostně, a to do 25 procent výtěžku ve prospěch společenství vlastníků. Seitlová svůj návrh zdůvodnila slovy, že obyčejní lidé nemají možnost ovlivnit, kdo s nimi v domě bude bydlet. Dodala, že na to doplácejí poctiví lidé, kteří hradí dluhy za ty, kteří neplatí.

Nicméně senátoři se po doporučení senátora KDU-ČSL Jiřího Carbola shodli na tom, že se podíl sníží na deset procent.

V Česku je zaregistrováno více než 58 tisíc společenství vlastníků bytů, která spravují zhruba 1,3 miliónu bytů. Přibližně polovinu spravují členové Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD).

Podle ankety svazu měla v roce 2014 tato společenství pohledávky přes 88 miliónů korun vůči 7500 dlužníkům. O rok později to bylo 85 miliónů korun, výše nevymahatelných pohledávek ale vzrostla o pět miliónů na 56,6 miliónu korun. Údaje za loňský rok bude mít SČMBD v květnu.

Dluhy podle Seitlové dopadají na vlastníky, kteří musí hradit náklady k nájemnému navíc. Pokud byl byt zakoupen na hypotéku nebo zastaven do půjčky, dlužné částky se společenství nedočká. V exekuci nebo veřejné dražbě mají totiž přednost k uspokojení pohledávek zajištění věřitelé.

 

NovinkyČTK