logo
...založeno 1992

Vodné a stočné: oproti letošku se mírně zvýší

Za kubík vodného a stočného si příští rok domácnosti v Ostravě proti letošnímu roku připlatí celkem 68 haléřů.

„U vodného se od ledna cena zvýší o 33 haléřů, u stočného pak o 35 haléřů. Krychlový metr vody tak bude stát 77,30 koruny, letos platí domácnosti 76,62 koruny,“ upřesnila mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací (OVAK) Radka Vanková.

Jak dodala, zvýšení tak nedosáhne ani jednoho procenta a měsíčně představuje pro průměrného spotřebitele v Ostravě nárůst o necelé dvě koruny. Na zlepšení stavu vodohospodářské infrastruktury bude v roce 2018 investováno minimálně 373 milionů korun.

„Na zkvalitnění služeb a údržby vodovodní a kanalizační sítě jsou plánovány investice ve výši 34 miliónů korun,“ doplnil generální ředitel společnosti OVAK Petr Konečný.

Zákazníci Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava (SmVaK) zaplatí v roce 2018 za krychlový metr vodného a stočného celkem 81,07 koruny. To je o 2,34 koruny více, než platí letos. Nová cena za odběr pitné vody (vodné) pro zákazníky na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku bude činit 42,64 korun za metr krychlový, u stočného pak 38,43 koruny. U vodného představuje meziroční rozdíl 1,23 koruny, u stočného 1,11 koruny.

„Naše politika udržuje dlouhodobě výši vodného a stočného několik korun pod celorepublikovým průměrem,“ uvedl generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

SmVaK podle něj v příštím roce budou do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury investovat 530 milionů korun, do oprav směřuje dalších 223 milionů.

Moravskoslezský deník.cz,  Břetislav Lapisz