logo
...založeno 1992

Cena vody zůstane v Ostravě jedna z nejnižších v rámci krajských měst

Stejně jako dosud bude mít Ostrava jednu z nejnižších cen vody ze všech krajských měst ČR.

Cena pro vodné se od ledna 2019 zvýší o 1,66 Kč, cena pro stočné pak o 1,75 Kč za předpokladu DPH 15 %. Jeden m3 vody bude stát včetně stočného 80,71 Kč oproti 77,30 Kč v letošním roce. Jedná se o zvýšení o 4,4 % a měsíčně to představuje pro průměrného spotřebitele v Ostravě zvýšení o necelých 10 Kč měsíčně. Cenu vody ovlivňuje, mimo jiné, i nárůst nákladů za nájemné infrastruktury, který platí společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) městu Ostrava. To z něj financuje opravy a modernizace sítě.

Úhrada nájemného městu není jedinou formou, jak OVAK v Ostravě pečuje o vodovodní a kanalizační síť. „Prostředky vynaložené na zlepšení stavu vodohospodářské infrastruktury pro rok 2019 budou minimálně 380 mil. Kč, z toho 297 mil. Kč prostřednictvím nájmu a zbytek formou oprav zajišťovaných společností OVAK. Zároveň pro zkvalitnění služeb a provozování vodovodní a kanalizační sítě je plánována výše investic téměř 38 miliónů korun,“ přiblížil plány na další rok generální ředitel společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Vojtěch Janoušek. 
Společnost OVAK chce v příštím roce dále rozvíjet moderní technologie. Zejména jde o projekt dálkového odečtu vodoměrů, za který OVAK obdržel zvláštní cenu v soutěži „Chytrá města pro budoucnost“. „Aktuálně už takto funguje téměř 7 000 vodoměrů. Plán do roku 2019 zní: rozšířit počet uživatelů na plných 12 000. Naším záměrem je do konce roku 2024 pokrýt technologií Chytrého měření celou Ostravu, tj. 32 000 vodoměrů. Projekt má obrovský potenciál. Jednou z řady výhod je maximální přehled o spotřebě vody, pohodlí pro zákazníka a možnost pro naši společnost rychle odhalit nestandardní situace na síti,“ doplnil Vojtěch Janoušek.

Současná doba se vyznačuje úbytkem zdrojů pitné vody, proto je důležité maximalizovat péči o stávající zdroje za využití moderních technologií šetrných k přírodě. OVAK jako první v České republice využil metodu nazvanou Hydropuls, která pomocí vytváření impulsu prudké expanze vysoce komprimovaného plynu (v tomto případě vzduchu) pomáhá čistit studny. OVAK tuto metodu aplikoval po loňském zkušebním použití letos již podruhé, a to rovnou na dvou lokalitách u celkem sedmi studní. U jedné z nich došlo po aplikaci k zásadnímu nárůstu výkonu až o 85%.
OVAK je společensky odpovědnou firmou k životnímu prostředí. Podporujeme nákupy vozidel na CNG a elektřinu. 

30.11.2018  převzato OVAK